duofiets

   

DE GROTE WENS IS UITGEKOMEN........

Al met de start in 2015 was er een vurige wens van gasten en medewerkers om zelf een duofiets te hebben.
Nu eind 2016 is deze wens in vervulling gegaan....

Daar staat de duofiets te blinken! 

BEWEGEN IS GOED VOOR LIJF EN LEDEN.
Vanaf de start van de dagbesteding heeft beweging hoog in het vaandel gestaan. Bewegen is opgenomen in ons dagelijks programma.
Bewegen is niet alleen goed voor ons lichaam maar ook voor onze geest.

wat doen wij zoal aan bewegen:
Iedere dag gaan we een wandeling buiten maken. We zeggen altijd "door weer en door wind" en dat is ook zo. Het is goed om de weersomstandigheden te ervaren. De wind door de haren of het voelen van de zon op je rug. Niets is beter voor je conditie en voor een goede gezondheid dan dit.
Alleen bij regen gaan we binnen in het gebouw een wandeling maken, want in Öelbroeck" kunnen we een flinke wandeling maken.

Zo hebben we iedere maandagmorgen gymnastiek. Een uurtje zijn we bezig met allerlei oefeningen en bewegingen van ons lichaam. Voornaam is dat we oefeningen doen om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Bijv. zelfstandig de jas aan en uit te kunnen doen, of onze haren te kammen, of iets op rapen op de grond. Allemaal belangrijke oefeningen om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren en wonen.

Op woensdagmorgen gaan we naar buiten voor jeule de boule te spelen. Dit is ook een goed bewegingspel waar ook de coordinatie belangrijk is.
Het opstaan van je stoel om de (zware) bal te gooien, de coordinatie van hard gooien of juist zacht gooien. En het richtingsgevoel is erg belangrijk. 

Zo zie je maar dat je op allerlei manieren bezig kunt zijn met beweging.

In ons programma "bewegen" wordt nu uitgebreid met fietstochtjes op de duofiets. Het is de bedoeling dat iedere dag de gasten de mogelijkheid krijgen om een tochtje te fietsen maken op de duofiets.
Hoe werkt nu z'n duofiets. Zoals je op de foto ziet, zit je naast elkaar. Dit is fijn want dan kun je met elkaar praten. De begeleider heeft het stuur in handen en heeft de trapondersteunig, en kan de 7 versnellingen bedienenen. Als duopassagier kun je mee trappen maar ben je niet verplicht om (flink) mee te trappen. De fiets kan ook ingesteld worden dat je af en toe een keer mee trapt of juist helemaal niet. 
Belangrijk is dat je buiten bent en dat je "mag"  mee trappen. Dat je wat kunt zien van de omgeving, en dat je heerlijk door de bossen kunt fietsen of een keer langs je geboorte huis of het dorp waar je altijd gewoont hebt.  Met de fiets kun je verdere afstanden afleggen de accu is sterk genoeg om ongeveer 80 km af te leggen.
Al met al een superluxe fiets....we hopen dan ook dat de fiets veel gebruikt gaat worden.